Pierny rosół z szarpaną wołowiną, jajkiem i ziemniakami

W moim rodzinnym domu – jesienią i zimą – jadło się zupę na śniadanie 🙂 Najczęściej żurek, rosół, albo gęstą pulpę warzywną ze szpinakiem i czosnkiem. Gdy człowiek wystawiał stopę spod kołdry – wydawało mu się, że w mieszkaniu jest minus siedem stopni. Wtedy jego żołądek chciał tylko czegoś ciepłego, a jajecznica nie zawsze wystarczała 🙂 Ciepła, aromatyczna zupa była idealna. Wystarczyło podgrzać (przed kubkiem kawy nawet podgrzanie bywało trudnym zadaniem), a później zjeść i rozkoszować się ciepłem rozchodzącym się po całym ciele.

Do dziś jem zupę na śniadanie, zwłaszcza, gdy jest zimno. Do rosołu dodaję ziemniaki, jajko sadzone i czosnek. Pycha!

Fot. Adam Cisowski

Składniki:

  • Ok. ½ kg mięsa wołowego (może być szponder oraz kawałek antrykotu)
  • Porcja rosołowa z kaczki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 selery
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Ziele angielskie, liść laurowy
  • 5 ziemniaków
  • 2 jajka
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz, szczypta papryki

Przygotowanie

Ten rosół ma podwójną moc. Czasem śmieję się, że wszystko w nim jest inne. Po pierwsze – ziemniaki zamiast makaronu. Po drugie – sadzone jajko wrzucone do środka. Po trzecie – wyrazisty smak pora i selera. Po czwarte – świeżo starty czosnek i duża ilość pieprzu. To rosół, który uleczy każdą grypę, kaca i rozgrzeje w zimne, pochmurne dni.

Do garnka wlej wodę, dodaj porcję rosołową i mięso wołowe, zagotuj, zszumuj. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera oraz (przypaloną na palniku) cebulę. Jeśli chcesz, możesz podpiec warzywa w piekarniku, zanim wrzucisz je do rosołu. Wtedy zupa będzie bardzo aromatyczna. Wystarczy, że obraną włoszczyznę (poza porem) położysz na papierze do pieczenia i skropisz delikatnie oliwą, a następnie potrzymasz w piekarniku około 20-30 minut (w temp. 200 st.).

Gdy dodasz warzywa gotuj na „małym ogniu” aż mięso zmięknie i zacznie się rozpadać. Co jakiś czas dolewaj zimnej wody (ponoć zimna woda dolewana małym strumieniem stanowi tajemnicę dobrego rosołu). Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami – ja dodaję zawsze szczyptę słodkiej papryki. Na końcu gotowania wyjmij porcję rosołową oraz mięso.

W oddzielnym garnku ugotuj ziemniaki, odcedź, przestudź, pokrój w kawałki. Na maśle zrób jajko sadzone, posyp solą i pieprzem. Przepuść dwa ząbki czosnku przez praskę. Do miski wlej rosół, dodaj kawałek poszarpanej wołowiny oraz mięsa z kaczki, ziemniaki oraz świeżo wyciśnięty czosnek. Zamieszaj. Dopiero wtedy ułóż na górze jajko. Jeśli chcesz posyp całość dodatkową porcją świeżego pieprzu.