Domowy sok z kiszonych buraków

Fot. Adam Cisowski

Czujecie spadek formy? Ospałość, brak energii i ogólne osłabienie? Zamiast sztucznych napojów energetycznych proponuję naturalny, domowy i pyszny sok z kiszonych buraków. Są one świetnym antyoksydantem, a sok domowej roboty oczyszcza, wzmacnia krew, odkwasza organizm i ma wpływ na odporność, wydolność i koncentrację.

Buraki mają mnóstwo zalet i mogłabym je wymieniać w nieskończoność. Wspomnę tylko, że sok z kiszonych buraków jest naturalnym probiotykiem, bogatym w witaminy A, C i z grupy B. Ma w sobie żelazo, potas, wapń, magnez i inne cenne składniki. Domowy zakwas jest prosty w wykonaniu, a sok jest gotowy do picia po 4-5 dniach. Jeśli do kiszenia buraków dodacie skórkę z razowego chleba – będziecie mogli pić domowy napój energetyczny znacznie szybciej.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 6 ząbków czosnku (lub więcej)
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • Ok. 2 l przegotowanej i ostudzonej wody
  • Kromka razowego chleba na zakwasie (lub większy kawałek samej skórki z chleba)

Przygotowanie:

Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je w wyparzonym słoju lub kamionce przekładając pokrojonym czosnkiem oraz ziołami (liściem laurowym i zielem angielskim).

Wodę przegotuj i ostudź. Rozpuść w niej sól i cukier, a następnie zalej buraki, aż woda je przykryje. Kromkę chleba zawiń w kawałeczek gazy i włóż na górę (gaza powoduje, że do soku nie dostają się okruchy z chleba). Całość przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 2-3 dni. Po tym czasie przecedź sok oraz przelej go do słoików lub butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu. Pij codziennie i wyobrażaj sobie, że jesień Ci niestraszna!

2 myśli nt. „Domowy sok z kiszonych buraków

  1. Bardzo dziękuję za przepis. Robiłam kiszone buraki dwa lata temu, idealnie nadają się też do barszczu. W tym roku nie mogłam się za to zabrać, ale mam przepis przed oczami to biegnę na ogród po buraki 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *