Ostra dynia

Nigdy nie byłam fanką dyni. Wydawała mi się mdła, bezpłciowa, trochę bez smaku. Na dodatek mam dużą alergię na imbir (od samego zapachu czuję łaskotanie w gardle, a gdy zjem odrobinę – zaczynam się dusić), więc dynia doprawiona imbirem nigdy nie wchodziła w grę. Co się zmieniło? Do akcji wkroczyła gałka muszkatołowa! To był strzał w dziesiątkę 🙂 Przed Wami dwa przepisy, w których wykorzystałam dynię, gałkę muszkatołową, paprykę i suszone pomidory.

Ostre smarowidło do chleba

Dyniowe smarowidło zastępuje masło, serek i… właściwie wszystko, co zazwyczaj kładziemy na kanapce. Idealne połączenie pieczonej dyni, papryki, suszonych pomidorów i przypraw. Aby było bardziej gęste dodaję ugotowanego w koszulce ziemniaka. Sprawdźcie!

Fot. Aga Żelazko

Składniki:

  • Pół dyni np. hokkaido
  • 1 duży ziemniak
  • 1 żółta lub pomarańczowa papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej (lub więcej)
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej
  • Pół łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka oliwy (lub więcej)
  • 3 suszone pomidory
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię obierz ze skórki, pokrój w kawałki, ułóż na blaszce, obłóż obranym i pokrojonym czosnkiem, posyp gałką muszkatołową i solą. Paprykę pokrój w kawałki i również ułóż na blaszce. Całość polej oliwą i zapiekaj, aż będzie miękkie. Ziemniaka ugotuj w koszulce w lekko słonej wodzie, odcedź, a gdy wystygnie – obierz ze skórki. Warzywa przełóż do naczynia, dodaj suszone pomidory oraz przyprawy, zblenduj na gładką masę. Możesz podawać z pieczoną papryką lub innymi dodatkami.

Makaron orzo z dynią i ostrym serem długodojrzewającym

Znacie makaron orzo? Jest drobny, delikatny i wygląda jak ryż długoziarnisty. Do ugotowanego makaronu możesz dodać wyżej opisaną pastę i dokładnie wymieszać, a całość posypać ostrym, długodojrzewającym serem (może być Dziugas, albo parmezan). Pycha!

Fot. Aga Żelazko

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *