Pierniki i babeczki zanurzane w kremach: czekoladowym, pomarańczowym i anyżowym

Lubicie zanurzać herbatniki w kawie lub herbacie, a krakersy w sosach i dipach? Ja też. Na święta przygotowuję aromatyczne kremy (kakaowy, pomarańczowy i anyżowy) i zanurzam w nich zarówno pierniki, jak i babeczki. Czasem tylko je dekoruję, a czasem zanurzam kawałek po kawałeczku i wcinam.

Fot. Aga Żelazko. Pierniki z kremem czekoladowym na bazie awokado, posypane jaglanką ekspandowaną.

Fot. Aga Żelazko

Na naszych zdjęciach zobaczycie przeróżne kombinacje smakowe, wzbogacone jaglanką ekspandowaną (z miodem), dżemem pomarańczowym, płatkami kukurydzianymi, migdałami i makiem. Bazę stanowią pierniki, babeczki makowe ze skórką pomarańczową, babeczki czekoladowe z anyżem, a wśród kremów, które przygotowałam znajdziecie:

  • Krem kakaowy na bazie awokado
  • Krem pomarańczowy na bazie kaszy kukurydzianej
  • Krem anyżkowy z likierem Sambuca

Fot. Adam Cisowski. Babeczki makowe z kremem czekoladowym.

Krem kakaowy na bazie awokado:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 banan
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki kakao

Ta masa jest puszysta, a jednocześnie idealnie gładka. Przypomina zwykłą masę mleczną, ale jest dużo zdrowsza. Miód i kakao można porcjować wedle uznania. Ja lubię gęstą konsystencję, więc do blendowania nie dodaję wody.

Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę. Wrzuć do blendera, dodaj pokrojonego banana, wiórki kokosowe, miód i kakao. Zblenduj na gładką masę (możesz dodać odrobinę wody, jeśli chcesz), dopraw do smaku dodając jeszcze trochę miodu, wiórków kokosowych lub kakao – wedle uznania.

Fot. Adam Cisowski

Krem pomarańczowy na bazie kaszy kukurydzianej:

  • ½ szklanki kaszy kukurydzianej
  • ½ awokado
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu (lub więcej)
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Bardzo lubię kaszę kukurydzianą, a ta masa jest pyszna: wytrawna, aromatyczna i gładka (o ile na blendowanie poświęcimy dłuższą chwilę, a warto). Osobiście wolę mniej słodką wersję, ale wszystko zależy od dżemu, którego użyjecie. Ja stosuję najczęściej pomarańczowy dżem z Łowicza (100%), ponieważ nie jest słodki. Skórkę pomarańczową dodajemy na końcu (ilość wedle uznania) i nie blendujemy.

Kaszę kukurydzianą wsyp do 1,5 szklanki zimnej wody i zagotuj (cały czas mieszając). Gotuj około 15-20 minut na małym ogniu, aż cała woda się wchłonie. Jeśli kasza nie będzie gotowa, dolej odrobinę wody i gotuj aż do miękkości (do gotowania możesz dodać też łyżeczkę oleju). Przestudź kaszę, przełóż ją do blendera, dodaj obrane awokado, olej kokosowy, miód i dżem. Zblenduj wszystko na gładką masę, dopraw do smaku. Na końcu dodaj skórkę pomarańczową, wymieszaj łyżką.

Fot. Adam Cisowski. Babeczki z kremem pomarańczowym i czekoladowym.

Krem anyżkowy z likierem Sambuca

  • Waniliowy serek homogenizowany
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka likieru Sambuca
  • Szczypta zmielonego anyżu

Od kiedy odkryłam likier Sambuca, oszalałam na jego punkcie. Nigdy wcześniej nie lubiłam anyżu. Likier powstaje zazwyczaj z owoców czarnego bzu, anyżku i kopru włoskiego (choć ponoć są różne składniki i receptury). Spróbujcie najpierw dodać odrobinę likieru, a później trochę więcej – jest bardzo aromatyczny i nie każdemu przypadnie do gustu.

W naczyniu wymieszaj serek homogenizowany, serek mascarpone i wiórki kokosowe. Dopraw do smaku miodem, likierem Sambuca i zmielonym anyżem.

Fot. Adam Cisowski. Babeczki z kremem anyżowym.

Pierniczki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła
  • 5-6 łyżek miodu wielokwiatowego (lub więcej)
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao (lub więcej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Jeśli miód jest skrystalizowany – podgrzej go, by miał postać płynną. To samo zrób z masłem. Połącz wszystkie składniki. Najpierw wymieszaj składniki suche, a później dodaj roztopione (i przestudzone) masło, miód, jaja. Jeśli ciasto jest klejące, podsyp je odrobinę mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i wykrawaj ulubione kształty (ja – z powodu mojej miłości do lasów – poza reniferem mam też jeża, wiewiórkę, lisa i inne zwierzaki). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Pierniczki wstaw do piekarnika na 10 minut. Piecz w temperaturze 180 st. C.

Fot. Aga Żelazko. Pierniki z kremem kakaowym i dżemem.

Babeczki makowe ze skórką pomarańczową

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 4 łyżki maku
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenie, cukier waniliowy i zwykły cukier. Dodaj olej, mleko, jaja i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj mak i skórkę pomarańczową (ilość wedle uznania). Ciasto przełóż do foremek (lub papilotek). Piecz około 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Babeczki czekoladowe z anyżem

Tutaj przepis jest identyczny jak powyżej, ale zamiast maku i skórki pomarańczowej dodajemy 3-4 łyżki kakao i pół łyżeczki sproszkowanego anyżu (lub więcej, jeśli lubicie ten aromat).

PS. Ponieważ różnie bywa w życiu, to dopowiadam, że jarzębina, świerk, bombki i inne rzeczy widoczne na zdjęciach, służą jedynie dekoracji i nie należy ich jeść 😊 Tak – dostaję sporo wiadomości w tym temacie 😉

Fot. Aga Żelazko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *