Jajko sadzone z groszkiem, boczkiem i grzankami

Gdy Wasza teściowa, szefowa lub dawno niewidziana koleżanka oznajmi, że wpada na śniadanie, a Wy będziecie mieć w lodówce tylko światło, ewentualnie suchy chleb, kawałek boczku i jajko… może przyda Wam się ten przepis. Właściwie to nie przepis, a propozycja podania, bo samo przygotowanie jest dziecinnie proste. Niestety poza jajkiem, boczkiem i chlebem, przydałoby się też coś zielonego np. groszek, bób lub szparagi.

Fot. Adam Cisowski

W tym daniu najfajnieszy jest sposób podania. Jajko lub jajka otoczone „wiankiem” z boczku, grzanek, groszku (ewentualnie bobu lub ugotowanych i pokrojonych szparagów). Do tego karbowana sałata i inne dodatki, jeśli macie. Dobrze komponuje się też jajko w koszulce, ale nie wygląda już tak malowniczo.

Fot. Adam Cisowski

Przepis:

Chleb pokrój w kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, posól, posyp ulubionymi przyprawami (ja dodaję tylko odrobinę słodkiej papryki) i ustaw piekarnik na 200 st. Zapiekaj, aż się przyrumieni. Świeży groszek podgotuj w lekko osolonej wodzie. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż. Do boczku dodaj groszek i grzanki wymieszaj. Na talerzu ułóż sadzone jajko i mieszankę boczku, groszku oraz grzanek. Całość posyp parmezanem (jeśli lubisz) i świeżo mielonym pieprzem. Mrugaj do szefowej, teściowej lub koleżanki, uśmiechając się z zadowoleniem 🙂 Smacznego!

Fot. Adam Cisowski

 

 

Jedna myśl nt. „Jajko sadzone z groszkiem, boczkiem i grzankami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *