Pizza z ogniska z pomidorami, fasolką i czubrycą

Piekarnik zaniemógł, więc zrobiliśmy pizzę i duże pierogi (podobne do włoskich calzone) na ognisku. Pizza wyszła pyszna, pulchna, pięknie opalona, jakby przewiana wiatrem, zapachem drewna i traw. Na wielkiej blasze upiekliśmy też duże pierogi i nafaszerowaliśmy je pysznościami. Przepis na pierogi wrzucę za kilka dni, tymczasem wrzucam przepis na pizzę.

Fot. Adam Cisowski

Składniki na ciasto:

  • 2 dag drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki wody
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 szklanki mąki pszennej (lub więcej)
  • Ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, zielona czubryca)

Przygotowanie ciasta:

Drożdże i cukier zalej przegotowaną, lekko ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Posyp odrobiną przesianej mąki, by proces fermentacji przebiegał sprawniej. Odstaw na 30 minut. Gdy rozczyn będzie gotowy, dodaj go do przesianej mąki a następnie posól. Zacznij wyrabiać ciasto, a później stopniowo dodawaj oliwę. Wyrabiaj minimum 15 minut, mocno uderzając ciastem o blat. Jeśli chcesz, dodaj ulubione przyprawy: zioła prowansalskie albo czubrycę. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie uformuj z niego mini-pizze. Możesz zrobić też wałeczki albo warkocze z ciasta i przykleić je do placków.

Fot. Adam Cisowski

Dodatki:

W osolonej wodzie ugotuj fasolkę szparagową. Jeśli chcesz, żeby była bardziej chrupiąca dodaj do wody pół łyżeczki cukru. Do szklanki wlej 2 łyżki oliwy, dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz sól, pieprz i zieloną czubrycę. Wysmaruj mini-pizze oliwą (nie żałuj sobie), a następnie ułóż pomidorki koktajlowe oraz fasolkę. Posyp solą i czubrycą. Jeśli chcesz – dodaj mozarellę lub parmezan. Piecz na ognisku lub w piekarniku Jeśli będziesz piec w piekarniku, najlepiej w 220 st. C przez około 10-15 minut.

Fot. Adam Cisowski

Fot. Adam Cisowski

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *