Sos dyniowy do pizzy

Dziś będzie krótko! Właściwie to nie wpis, a inspiracja wrzucona w biegu 😉 Wiecie, że do pizzy idealnie pasuje sos dyniowy i można nim zastąpić sos pomidorowy? Najbardziej lubię mini-pizze z ostrym sosem dyniowym, boczkiem, cebulą i parmezanem. Są przepyszne.

Dynię obieram, kroję na większe kawałki, układam na papierze do pieczenia, skrapiam oliwą i piekę w piekarniku aż zmięknie. Później miksuję ją z papryczką chili (dodajcie wg uznania), podsmażoną cebulą i czosnkiem (na ¼ dyni daję pół cebuli i 5 ząbków czosnku), świeżym rozmarynem i przyprawami (ja używam soli, pieprzu, gałki muszkatołowej. Jak nie mam rozmarynu to dodaję kmin rzymski). Spróbujcie!

Fot. Adam Cisowski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *